Hvem vinner VM 2018?

Norsk Regnesentral (NR) vil daglig vurdere de ulike lagenes sjanser i fotball-VM 2018 ut fra en sannsynlighetsmodell. Beregningene oppdateres fortløpende under mesterskapet.

Hvordan foregår beregningene?

Sannsynlighetene beregnes ved at alle resterende kamper i turneringa simuleres (“spilles” på en datamaskin) en rekke ganger. Den gjenstående delen av turneringa “spilles” 100 000 ganger. Ut fra disse kunstig spilte turneringene beregnes lagenes sjanser til å vinne turneringa, til å vinne sin gruppe, til å nå finalen og liknende. Når de resterende kampene simuleres, tas det hensyn til detaljer som:

  • I gruppespillet avgjøres rekkefølgen på tabellen for det første ved poeng. Ved poenglikhet rangeres lagene etter poeng, målforskjell og antall skårede mål i innbyrdes oppgjør. Er det fortsatt likt rangeres lagene etter målforskjell og antall skårede mål i den totale tabellen. Står det fortsatt likt, benytter FIFA loddtrekning, og det gjør vi også i simuleringene.

  • Kamper i videregående spill kan ikke ende uavgjort. Hvis det etter ordinær tid er uavgjort, spilles det to ekstraomganger. Hvis det fortsatt er uavgjort, avgjøres kampen ved straffesparkkonkurranse.

Utfallet av en enkelt kamp vil være avhengig av styrken til de to lagene som møtes, men også ha et element av tilfeldighet. Før turneringa starter tallfestes styrketallet til hvert lag ut fra forhåndsvurderinger gitt av fotball-eksperter. Etterhvert som virkelige kamper blir spilt, oppdateres styrketallet til hvert lag. Dermed vil styrketallene etterhvert bestemmes mer og mer av de virkelige kampene, og mindre og mindre av forhåndsvurderingene.Hvem vinner?Hvem når sluttspillet?


Oppdatert: Jun 14 2018 19:30